GNSS izmera

Globalni navigacijski satelitski sistemi (GNSS, angl. Global Navigation Satellite System) so danes v svetu že zelo dobro poznani. Spremljajo nas pri vsakem koraku, v vsakdanjem življenju si skoraj ne znamo več predstavljati življenja brez satelitske navigacije. Naprav, ki lahko sledijo signalom navigacijskih satelitov, je vse več, od najpreprostejših prenosnih telefonov do zapletenih sistemov za navigacijo zračnih in vodnih plovil.
Podobno se dogaja tudi v geodeziji. V vsakdanji geodetski praksi je sprejemnik GNSS praktično nepogrešljiv instrument, ki ne samo da precej olajša delo, temveč tudi pripomore k večji natančnosti geodetske izmere. Pod pojmom GNSS razumemo vse satelitske navigacijske sisteme, torej sisteme za določanje koordinat točk s pomočjo satelitov, in sicer kjer koli na Zemlji. Poznamo več takšnih sistemov, in sicer:

  • ameriški GPS (angl. Global Positioning System)
  • ruski GLONASS (rus. GLObal'naya NAvigatsionnaya Sputnikovaya Sistema)
  • evropski Galileo in
  • kitajski Compass/Beidou.

Metode GNSS izmere v splošnem delimo na absolutne in relativne. Za natančno določitev položaja sprejemnika se v geodeziji uporabljajo predvsem relativne metode izmere, ki omogočajo do nekaj centimetrsko natančnost koorinat. Zanje je značilno, da sta za določitev položaja potrebna najmanj dva sprejemnika, od katerih je eden lociran na točki z znanimi koordinatami, drugi pa na novi točki. Relativne metode GNSS izmere so naslednje:

  • statična,
  • hitra statična,
  • kinematična,
  • RTK metoda izmere.

S statično, hitro statično in kinematično metodo pridobimo koordinate z nakanadno obdelavo opazovanj, medtem ko z RTK metodo pridobimo koordinate točk v realnem času. Najbolj natančna je statična metoda, s katero pridobimo koordinate točk z nekaj milimetrsko natančnostjo, medtem ko nam hitra statična, kinematična ter RTK metoda zagotavljajo centimetrsko do nekaj centimetrsko natančnost prostorskih koordinat.

V podjetju razpolagamo z dvema GPS-sprejemnikoma SR530 proizvajalca Leica, ki nam omogočata vse štiri naštete metode izmere. Programski paket LEICA Geo Office Combined 7.0.1 pa omogoča naknadno obdelavo GNSS opazovanj. Program omogoča tudi izravnavo GNSS opazovanj, tako da lahko zagotavljamo določitev položaja točke z nekaj milimetrsko natančnostjo.

Kontaktni podatki

GEOID, Geodetski inženiring d.o.o.
Dimičeva ulica 12
1000 Ljubljana

Tel.:   (01)  280-82-82, 280-81-08

Fax.:  (01)  280-81-07

Epošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

GEOID d.o.o., pisarna Gornji Grad

(ponedeljek in petek od 8-14 ure)

Attemsov trg 3

3342 Gornji Grad

GSM: (031) 337-478

Epošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.